В история като от холивудски филм, 42-годишният Дейвид Еърс изживя своята незабравима нощ под светлините на прожекторите.

Хокеят е голямата любов на канадеца, но заради трансплантация на бъбрек преди 15 години, той така и не успяваше да сбъдне професионалната си мечта на леда ... до миналата вечер.

Еърс, който изкарва прехраната на семейството си като шофьор на машина за почистване на лед на юношески отбори в Торонто, бе големият герой в мач от Националната хокейна лига.

Според правилата в лигата, на всеки мач в трибуните трябва да има квалифициран вратар, осигурен от тима-домакин. Той е там, за да се реагира, ако нещо се случи с четиримата в съставите на двата отбора на леда (титулярен и резервен страж). Странно правило, до чиято употреба се стигна изключително рядко.

Съдбата се усмихна на Еърс, когато двамата вратари на гостите от Каролина Хърикейнс получиха травми в мача срещу Торонто Мейпъл Лийфс.

Докато гледа от трибуните, той в първия момент не забелязва, че резервният страж на гостите Петър Мражек е на земята. Тогава вижда, че  телефонът му звъни... Викат го на работа.

Следващото, което работникът по подръжката на леда си спомня, е че слиза в тунел до някаква стаичка в залата. Оказва се, че трябва да влиза в игра - гостите нямат повече здрави вратари.

Така идва звездният миг на 42-годишният Еърс, който се появи в игра, докато Каролина водеше с 4:1.

Първите два удара на Торното, за негово съжаление, се оказаха попадения. Резултатът бе намален до 4:3, но след това шофьорът показа невероятни умения и спаси 8 шута, а гостите печелиха мача с 6:3!

Разбира се, Еърс не е абсолютен новак в това да пази хокейната врата, макар да няма професионален мач в кариерата си. В последните 8 години той често тренира с отбора на Торонто Мейпъл Лийфс, когато клубът дава почивка на титулярните си вратари.

"Бях на трибуните, когато ме извикаха в една стаичка. Тогава дойде служител на лигата и ми каза да се приготвям, защото ще влизам в игра. Бях шокиран, не го очаквах, но се насладих на мига. Това бе най-великият момент в живота ми!", сподели развълнуваният страж, който се превърна в огромна медийна сензация отвъд океана.

Той е получил 500 долара за свършената работа и правото да задържи дадената му екипировка на Каролина Хърикейнс.

Еърс постави и рекорд, като се превърна в най-възрастният вратар в НХЛ, който дебютира с победа в лигата.