Невероятно, но факт - дори във времената, в които в интернет можеш да намериш всичко за всичко като информация, е възможна измама с фалшиво спортно събитие, връщаща ни към култовата лента "Ужилването".

Филмът от 1973-а с Робърт Редфорд и Пол Нюмън бе за това как се организират измислени конни надбягвания с манипулирани резултати и се отмъкват парите на комарджиите, които залагат на тях.

В случая индийска организирана група е измислила "Висша лига по крикет" на страната, която е успяла да пробута на пазара в Русия и някои бивши съветски републики, използвайки факта, че мрежата "Телеграм" - всемогъща в региона, е популяризирала състезанието, без да разбира, че е измислено.

Всъщност, IPL - Индийска висша лига по крикет, си има. Но тя приключи сезона в края на май и е в почивка до есента.

Култовите измамници обаче са пробутали мачове, като са използвали истинските имена на отборите - Ченай Супер Кингс, Роял Чалънджърс, Делхи Кепитълс и т.н.

Използвано е разчертано истинско игрище, като местни типове срещу минимални суми са обличали екипите, а предаването е осигурено с няколко камери и излъчвано в YouTube канал.

Нито една от големите букмейкърски компании не е предложила двубоите миналата седмица, но са го направили няколко в бившия СССР, като особено големи залози е имало от Русия. И чак на фазата на четвъртфиналите схемата е разбита, след като няколко дни са залагани сериозни суми на мачове с нагласен изход между несъществуващи отбори.

Индийската полиция се е намесила по сигнал и е разбила организацията, като са направени и десетина ареста.

По време на двубоите е имало и залози на живо, като по специален сигнал се е казвало на играчите какво трябва да направят, за да не излизат най-големите ставки и залагащите да губят парите си. Точно като в "Ужилването".

Ръководството на Световния крикет борд е в шок от новините от Индия, като отказа коментар.