Британският ветеран Марк Кавендиш счупи рекорда за най-много спечелени етапи в "Тур дьо Франс". Роденият на остров Ман колоездач досега делеше върховото постижение с белгийската легенда на спорта Еди Меркс, но от днес еднолично е №1 по този показател, след като спечели 36-ата си етапна победа в Обиколката на Франция благодарение на мощен финален спринт в днешния четвърти етап на "Тура".

Сър Кавендиш спечели първия си етап от легендарното състезание през 2008 година, а сега, 16 години по-късно, грабна рекордната №35. Спринтьорът от отбора на "Астана" остана на косъм от постижението преди година, когато завърши втори в седмия етап, а след това му се наложи да се оттегли от участие след падане в осмия етап.

Ветеранът бе обявил намерението си да се откаже в края на 2023 година, но в крайна сметка размисли, за да преследва рекорда през 2024-а и в крайна сметка успя да го направи днес. В кариерата си Кавендиш е двукратен победител по точки в "Тур дьо Франс", а по веднъж е правил това и в Обиколките на Италия и Испания.

Той се превръща във вторият най-възрастен победител в етап на "Тур дьо Франс".

Днес Кавендиш изпревари Яспер Филипсен ("Алпецин-Декьоник") и Александер Кристоф ("Уно-Екс Мобилити") буквално в последните метри преди финала, за да завърши като победител в 177.4-километровия етап между Сен-Жен-дьо-Мориен и Сен-Вюлба.

Тадей Погачар ("ОАЕ") остава с жълтата фланелка на водач в генералното класиране. Словенецът има 45 секунди преднина пред Ремко Евенепул ("Соудал Куик-Степ"), докато Биниам Гирмай ("Интермарш") е първи по точки.

Утре предстои нов равнинен етап - 163.5 километра от Макон до Дижон.