Една от традиционните суперсили в леката атлетика - Кения, може да загуби правото да участва на състезания в Царицата на спортовете за 2 години.

Това би означавало, че кенийците няма да могат да участват и на летните Олимпийски игри Париж 2024. Решението за такова наказание ще се вземе следващата седмица, на Съвета на Международната федерация в Рим.

Причината е, че след 55 актуални и отворени случая на употреба на допинг, Кения е на второ място само след Русия по санкционирани атлети.

Световната антидопингова централа WADA препоръча санкция, въпреки че много от звездите в спорта опитват да лобират такава да няма.

Кенийците държат 8 актуални световни рекорда в леката атлетика, естествено, в маратонските дисциплини и бяганията на по-дълги дистанции.

Най-големият в новото време - двукратният олимпийски шампион Елиуд Кипчоге, обяви в социалните мрежи, че такава санкция би била с убийствен ефект за атлетиката в Кения.

Но призна също така, че при толкова случаи и подадени сигнали в последните 36 месеца, всяко решение на Международната федерация трябва да бъде прието за правилно.

"Не можем да позволим това да се случи - каза спортният министър на страната Абабу Намвамба, който ще пътува за срещата в Рим. - Говорих с лорд Коу (шефът на световната атлетика) и знам ситуацията. Той ме увери, че решението ще бъде взето напълно безпристрастно."

Кения е една от седемте федерация в категория А на световната лека атлетика, тоест - елита в нея. Но в момента е оценена като "високорискова" заради 55-те положителни теста, дадени в месеци преди състезания за последните три години.