Кения триумфира при мъжете на Лондонския маратон, където спечели Елиуд Кипчоге с време 2:04.27 часа.

Второто място остана за Тола Шура Китата от Етиопия с 2:05.00, а третото за британската легенда Мо Фара с време 2:06.32 часа.

Това е трета победа за Кипчоге на това състезание. Мо Фара, който години наред доминираше на 5000 и на 10000 метра, пък беше аплодиран бурно от хилядите зрители край трасето, но остана едва на трето място.

Въпреки това Фара счупи рекорда за британец, който се състезава в дистанцията с постижението си.

Хиляди хора се пуснаха в състезанието най-вече за забавление, а доста от тях дариха и пари за благотворителност. Лекарите на трасето обаче предупредиха хората да бъдат внимателни заради горещото време и блъсканицата по трасето и да се откажат при най-малкия сигнал за неразположение.

Кипчоге стартира силно от самото начало и оглави група от атлети, която се откъсна още във втория километър с 22 секунди.

В един момент Фара тръгна да атакува първото място, но в крайна сметка успя единствено да свали от първата позиция в местната ранглиста резултата от 1985-а година на Стив Джонус. Кипчоге пък отново взима титлата след тези през 2015-а и през 2016-а година.

Кенийката Вивиан Черуйот спечели за първи път маратона на Лондон при жените. Олимпийската шампионка на 5000 метра успя да преодолее горещото време и да направи най-добро време в кариерата си с 2 :18.31 часа.

33-годишната кенийка се състезава в тази дистанция едва от една година, а сега изпревари сънародничката си Бриджит Косгей. Миналогодишната шампионка Мери Кейтани тръгна мощно и се опита дори да играе за рекорд, но падна лошо. Таделек Бекеле от Етиопия е на трето място днес.

Британецът Дейвид Уиър спечели състезанието при мъжете в инвалидни колички за осми пореден път. 38-годишният Уиър приключи с време 1:31.15 часа в дистанцията за инвалиди, като изпревари Марсел Хуг от Швейцария, а Даниел Ломанчук от САЩ е 3-и. При дамите в колички първа е австралийката Мадисън де Росарио, а след нея останаха две американки- четирикратната шампионка Татяна Макфейдън и Сюзана Скарони.