Китай обяви подробности от операцията, наречена "напълно затворена система на менажиране на опасността от ковид" по време на зимната Олимпиада в Пекин през 2022 г.

Игрите са от 4 февруари в Пекин.

Балонът ще е индивидуален, биозащитен и означава - пълна изолация за спортистите в единични стаи, със специален транспорт и без почти никакво право да напускат зоните, определени за тях по време на игрите.

Всеки от атлетите, който не е ваксиниран с две дози, ще трябва да изкара 21-дневен карантинен период при пристигането си в Китай. Това означава, че при липса на ваксина, спортистът трябва да е в страната най-късно до 10 януари, за да може да излезе от изолацията до 1 февруари и да проведе някакъв тренировъчен процес за старта на игрите.

Зрители от чужбина няма да се допускат. Китайски граждани могат да купят билети за отделните състезания, но само при редовен ваксинационен паспорт или срещу тестове, които се показват на входа на съоръжението и не са направени по-рано от 48 часа преди събитието.

Тестовете на спортистите ще са също през 48 часа и ще се правят на място - тоест, дори тогава те няма да напускат помещенията. Системата е напълно затворена - стая, тренировъчна зала, място на състезанието, стая. Никой няма да има право да излиза извън зоната, обособена като олимпийско село. Нещо повече - в нея също е разграфена територия, в която според локацията на настаняването си, конкретният атлет може да се разхожда. Не извън нея.

Системата "Covid-19 closed-loop management" - затвореният контрол, не е нещо ново за Китай, но за първи път ще се приложи за толкова голямо международно събитие.

В страната драконовските мерки срещу пандемията са познати на населението. Чуждестранните спортисти обаче вече започнаха да мърморят, а хокеистите от националния тим на САЩ директно заплашиха, че няма да пътуват при такива условия.