Отборът на Китай спечели първото издание на онлайн Купата на нациите по шахмат. В суперфинала китайците стигнаха до равенство 2:2 с тима на САЩ, което им бе достатъчно, след като завършиха на първо място в първата фаза на състезанието. Тогава те на два пъти победиха американците.

Крайният успех за Китай обаче не дойде лесно и стана факт след победата на Ю Яни на трета дъска с белите фигури над Уесли Со. Яни, който бе взел впечатляващите 6,5 точки от 9 партии в първата фаза, сътвори истински шедьовър срещу Со и накара американеца да се предаде на 34-тия ход.

За Яни и китайския отбор победата бе задължителна, тъй като малко преди това Фабиано Каруана бе дал преднина на американците с победа над Вей И на втора дъска. На първа дъска Дин Лижен и Хикару Накамура завършиха реми, а на четвърта дъска дамите Ирина Круш и Хоу Ифан също не успяха да се победят.

Първото издание на oнлайн Kупата на нациите се проведе от 5 до 10 май, като шестте участващи отбора - Китай, САЩ, сборния тим на Европа, Русия, Индия и сборния тим на Света, бяха съставени от по шестима шахматисти, играещи от домовете си.

Общият награден фонд на турнира е 180 000 долара.