Трикратният олимпийски шампион и китайска легенда в плуването Сун Ян ще пропусне Олимпиадата в Токио това лято. 29-годишният спортист пропусна допинг тест през септември 2018 година и получи осемгодишна санкция, която сега бе намалена почти наполовина - на 4 години и 3 месеца, но това отново го оставя извън Игрите в японската столица.

Наказанието на Ян ще започне да тече със задна дата - от 28 февруари 2020, което ще му попречи да участва в Токио, но има шанс той да се завърне за Париж 2024, защото санкцията му ще изтече няколко месеца преди началото на надпреварата във френскта столица.

За Ян това е второ провинение и точно това е причината за толкова сериозното му наказание.

Първоначално той бе обявен за невинен от световната федерация по плувни спортове (ФИНА), но обжалване в Спортния арбитражен съд от страна на Световната анти-допинг агенция (УАДА) доведе до обрат и връщане на наказанието, макар и за по-кратък срок.

Самият спортист твърди, че е пропуснал въпросния тест, защото проверяващите го представители на анти-допинг агенцията не са се индентифицирали, когато са пристигнали в неговия дом.

Първото му провинение датира от 2014 година, когато той бе със спрени права за три месеца заради употреба на забранен препарат. Адвокатът му заяви, че Сун се превръща в жертва на "политическа постановка" и бе категоричен, че няма нарушение на правилата.

"За съжаление на Китай и целия свят, един невероятен спортист попадна в ръцете на международни организации, манипулирани от конкретни хора", заяви Жанг Кихай, който е негов адвокат.

Ян има два златни медала от Лондон 2012 - на 400 и 1500 метра свободен стил и още една титла на 200 метра свободен стил в Рио през 2016 година. Има и два сребърни и един бронзов олимпийски медал, както и цели 11 световни титли в голям басейн.