Световното първенство по шорттрек за мъже и жени в София започна с изненада - отпадането на Ву Дайджин в две от дисциплините - 1500 и 1000 м. Китаецът е олимпийски шампион на 500 м, а в "Арена Армеец" не успя да мине ситото на четвъртфиналите на 1500 м и на сериите на 1000 м.

На по-дългата дистанция остана четвърти в серията си, а на 1000 м бе дисквалифициран заради предизвикване на умишлен сблъсък. Подобно наказание в същата серия получи и руснакът Павел Ситников, но за друга ситуация. В София в действие е новата система за съдийство, която предлага много по-детайлно видео разглеждане на конфликтните ситуации.

Ву Дайджин обаче безпроблемно продължи напред в коронната си дисциплина - 500 м, като спечели убедително серията си. Китаецът е Светкавицата в спорта, като е регистрирал най-високата скорост в шорттрека - на 11 ноември 2018 г. по време на финала на 500 м при мъжете на Световната купа в Солт Лейк Сити той бяга с 55 км/ч.

В 9-те серии на 1500 м в "Арена Армеец" стартираха 57 състезатели, сред които Димитър Георгиев и 16-годишният Калоян Ангелов, които дебютираха на световно. И двамата не успяха да продължат към полуфиналите, но се представиха достойно в конкуренцията на най-добрите.

Най-доброто време на четвъртфиналите в дисциплината даде канадецът Стивън Дюбоа - 2:17.209 мин. Към полуфиналите продължиха останалите фаворити - сънародникът му Чарлз Амлен, унгарецът Шаолин Шандор Лю, корейците Хванг и Ли, японецът Йошинага.

В същата дисциплина при жените най-добрите през сезона преминаха успешно през четвъртфиналите, като най-доброто време е за канадката Ким Бутен. Стартираха три българки - Анна Якимова, Зорница Пенчева и Лилия Джустрова, като последните две попаднаха в серията на Бутен. Якимова пък кара с една от звездите на първенството - холандката Сузане Шултинг. И трите българки не се класираха за полуфиналите.

Джустрова участва в индивидуалните надпревари на мястото на Катрин Маноилова, която се контузи на тренировка миналата събота и ще се включи единствено в щафетата на 3000 м.

Дисциплината 500 м демонстрира ярко невероятната скорост, която се развива в шорттрека. Всички фаворити при мъжете и жените продължиха напред, а българските представители не успяха да се справят с конкуренцията.

Пресявките на 1000 метра също минаха без изненади, като се изключи отдадането на Ву Дайджин.

Никой от българите не успя да премине във следващата фаза на 500 и 1000 м.

Световното продължава утре от 10 часа, когато Зорница Пенчева, Анна Якимова, Лилия Джустрова, Димитър Георгиев и Калоян Ангелов ще участват в сериите за разпределение на местата след 20-о на 500, 1000 и 1500 метра. В 13:45 е официалното откриване. В 17:24 е женската щафета на 3000 м, в която ще участва и България с Катрин Маноилова в състава .

Над 100 състезатели от 37 държави участват в първенството. С резервите цифрата нараства на над 160.

Входът за състезанията е свободен.