Чикаго ще се бори да задържи своята спортна гордост в сърцето на града, но е вероятно и 2.2 милиарда долара да не стигнат за това.

Футболният отбор Беърс, който е най-обичаният от феновете в Чикаго, където играят баскетболният Булс, както и бейзболните Уайт Сокс и Къбс, се кани да се премести в градчето Арлингтън Хайтс, на около 40 километра от центъра.

Сега Мечките, институция в НФЛ, играят на "Солджър Фийлд" - това е най-старият стадион в цялата лига по американски футбол, където на мода са супермодерни и свръхскъпи нови арени, носещи стотици милиони като приход на клубовете с огромните опции извън самите мачове.

Чикаго Беърс губи много в тази насока и е решен да се премести на един такъв футуристичен стадион, който да е за поне 80 000 фенове и да предлага достатъчно възможности за дейности извън мачовете в огромен пазар като НФЛ. Освен това "Солджър Фийлд" побира само 61 000 фенове, което го прави и най-малкият, не само най-старият стадион в лигата.

Кметството е решено да спре процеса, въпреки че земята за новия стадион е купена и Беърс искат да се преместят в Арлингтън Хайтс преди 2030-а. Лори Лайтфуд, кметицата на града, представи конкретен план за реконструиране на настоящия стадион, което ще струва 2.2 милиарда долара.

Откъде и как ще дойдат не стана ясно, но градоначалникът обяви, че "Чикаго ще се бори да запази Беърс там, където всички са свикнали да го виждат."

Цената не е малка, особено, когато става дума за реновиране, а не за изцяло нов стадион. Няма реакция от клуба, но Мечките може и да се заинтересуват.

Ако такъв план стане реалност, те няма да платят цената на арената, което е икономически доста добър вариант. Но няма да могат и да контролират напълно приходите и бизнеса на стадиона, от което отново може да се окажат в положение, в което не използват максимално добре огромната си популярност и "пазара", който са феновете в НФЛ.