Звездите на европейското ръгби разделиха сериозно мненията на фенове и медии във Великобритания.

Причината е, че от началото на традиционния турнир "Шестте нации" през миналия уикенд, почти всички ръгбисти категорично отказват да коленичат преди мачовете си, като част от движението "Black Lives Matters".

Тази практика навлезе във футбола, като от няколко месеца всеки мача на Острова, или включващ някой от британските национални и клубни тимове в Европа, започва със символично коленичене от всеки един на терена.

Не така обаче стоят нещата в ръгбито, където играчите изобщо не са трогнати от тези каузи.

Преди мача между Англия и Шотландия само 16 от 46-те ръгбисти застанаха на колене. Когато обаче на терена бяха Уелс, Ирландия, Франция или Италия, нито един играч или човек от щабовете не се включи в коленичещата инициатива, макар подобен призив да прозвуча от озвучителната система на стадиона.

Ръгби федерациите на тези страни застанаха зад своите играчи, като определиха падането на колене за върпос на личен избор на всеки един ръгбист, а не като нещо задължително, само защото обществото го смята за полезно.

Те получиха подкрепата и от запалените фенове на ръгбито, но вълната от критики дойде от медиите, различни организации в борбата срещу неравенството, както и от хиляди хора, за които обаче се смята, че изобщо не гледат и не се интересуват от ръгби.

Едва ли обаче това е трогнало играчите. Все пак ръгбито е един от спортовете, в които най-добрите играчи не са типичните звезди и герои от социалните мрежи, каквито например са футболистите в днешно време. И една от причините в това е, че тези момчета са далеч от многомилионните договори на футболистите.

Това обаче не означава, че ръгбистите не се включват в никакви инициативи. Националите на Ирландия например, които в този спорт се състезава като обедидена страна, стоят събрани в кръг в продължение на минута преди мачовете, с което изразяват подкрепа към медицинските работници срещу вируса.

Федерациите на Иралндия и Шотландия пък бяха категорични, че техните действия срещу расизма са истински и ефективни, а не се изразяват с безсмислено коленичене.

Снимка: Getty images