Двама великани в хокея се завърнаха на леда около Коледа, за да припомнят, че в спорта няма възраст за онези, на които е дадено свише твърде много като талант и огромен хъс да го покажат.

Чешкият мит Яромир Ягър влезе в игра на 51 години, за да запише мач в 36-и сезон от една невероятна кариера.

Легендарният номер 68 завърши с гол и асистенция за Ритиржи Кладно при загубата с 3:4 от лидера в класирането Динамо (Пардубице). Ветеранът престоя на леда общо 13 минути и 44 секунди за родния му клуб, на който е и собственик.

Кладно заема предпоследното 13-о място в класирането с 24 точки. Ягър изпълнява административни функции в клуба, но се картотекира на старта на всеки сезон - за всеки случай, като може да влезе в игра когато той и треньорът пожелаят.

В същото време руският хокеен любимец Иля Ковалчук се завърна на 40-годишна възраст. Той прекрати кариерата си през 2021 г. като играч на Авангард (Омск), но на Коледа се появи в игра за родния си клуб Спартак (Москва) при победата с 5:2 над Кунлун Ред Стар в мач редовния сезон на лигата. И 1:45 минути преди края точно той оформи крайния резултат с гол на празна врата.

Ден по-късно Иля игра отново, а Спартак падна с 1:2 от Торпедо, като голът за неговия тим вкара именно славният ветеран.

Така с две попадения в два двубоя, великият Ковалчук отново показва на младите как се прави.

Договорът му е до края на сезона, като с треньора ще решават в кои двубои да играе, а публиката ще пълни залите, за да гледа един от най-успешните руски играчи в историята отново на леда.