Колин Каперник вече е по-известен като активист за гражданските права, отколкото като куотърбек в американския футбол. Историята на бившият играч, който за последно имаше отбор през 2016 година, но бе отритнат от професионалния спорт заради вижданията си, ще бъде екранизирана от телевизионния гигант Netflix.

Документалната поредица от шест епизода ще носи символното заглавие "Колин в черно и бяло".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

32-годишният Каперник се превърна в символ на борбата с расовата дискриминация, след като започна да коленичи по време на изпълнението на американския химн преди мачове в НФЛ в знак на протест. Действието му бе последвано от множество спортисти по желия свят, а днес жестът е по-използван от когато и да е било.

"Прекалено често виждаме расата и историите на черни хора, пресъздадени от бяла гледна точка. Търсим нова перспектива, за да могат всички да видят каква всъщност е реалността", коментира Каперник.

Преди четири години той бе зверски критикуван за действието си, включително и от тогавашня кандидат-президент от Републиканската партия - Доналд Тръмп. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След убийството на Джордж Флойд от НФЛ премахнаха забраната и дори окуражиха играчите си да коленичат. Шефът на Лигата пък подкани някой от отборите да привлече Каперник в състава си.