Екзотичната тихоокеанска страна Фиджи, празнува своята втора поредна олимпийска титла, при това в отборен спорт, където сме свикнали да доминират големите спортни нации.

Става въпрос за отбора на Фиджи по ръгби 7, който успя да защити своята титла от игрите в Рио. Колоритните типове от островната държава победиха с 27:12 най-голямата ръгби нация - Нова Зеландия.

Така с територия 10 пъти по-малка от тази на България и население по-малко от милион жители, в две поредни Олимпиади Фиджи печели надпреварата по ръгби 7.

Това логично са единствените медали в цялата олимпийска история на Фиджи, спечелени в двете участия на ръгби 7 като олимпийски спорт.

А представянето на този тим е наистина невероятно. По пътя си към титлата те победиха домакина Япония, след това Канада, разгромиха Великобритания с 33:7, а след това унижиха Австралия с 19:0. На полуфинала победиха Аржентина, а сега поставиха и Нова Зеландия на колене.

Всъщност на колене след последния съдийски сигнал бяха героите от Фиджи, които не успяха да сдържат сълзите си. Големите и яки ръгбисти просто се разплакаха като малки деца от щастие.

Нова Зеландия ще трябва да се задоволи със среброто, а бронзът отиде за аржентинците, които победиха със 17:12 Великобритания в мача за третото място.

Снимка: Getty images