Сантяго Буйтраго от Колумбия спечели бруталния Кралски етап от колоездачната обиколка на Италия.

Два дни преди края на "Джирото", организаторите ни показа всичките красоти на Доломитите в продължение на много тежки 183 километра с пет тежки изкачвания и обща денивелация от 5200 метра.

Наистина брутален етап, който завърши на 2300 метра надморска височина, в подножието на емблематичните върхове "Тре чиме ди Лаваредо", което направи победата на Буйтраго напълно логична.

Добре знаем за силата на всички колумбийски и еквадорски колоездачи, които са родени на сериозна надморкса височина и в подобни етапи се чувстват перфектно.

А като прибавим към това скромните 58 килограма тегло, то с перфектно каране и ускорение километър и половина преди финала, Буйтраго спечели втората си етапна победа от голяма обиколка, а този път тя е със статута на Кралски етап.

Всички погледи обаче бяха насочени към голямото трио в битката за крайната победа, а там драма се разигра именно в този последен километър и половина.

Първи Примож Роглич опита атака, в което нямаше нищо изненадващо, но той бе прихванат от "розовата фланелка" Гернат Томас и Жоао Алмейда.

За момент нещата се успокоиха, докато навършилият 37 години вчера Томас не опита изненадваща атака, която тотално изръси Алмейда от битката за крайната победа в обиколката.

Роглич обаче се държеше плътно зад своя конкурент и контраатакува метри преди финала, като успя да стопи три секунди от разликата.

Така в утрешния 18,6-километров часовник, който ще излъчи победителя в "Джирото", Гернат Томас ще влезе с 26 секунди преднина пред Примож Роглич.

Жоао Алмейда има своите теоритични шансове, но на над 50 секунди зад лидера, те не изглеждат особено реалистични.

Снимка: АР/БТА