Олимпийският огън се появи на френска земя днес при невероятни мерки за сигурност и в присъствието на президента Еманюел Макрон.

Точно 79 дни преди старта на игрите в Париж, реликвата, символизираща форума с петте кръга, влезе в пристанището на Марсилия на борда на тримачтовия кораб "The Belem", който пори водите на моретата от 1896-а.

Ветеранът символично донесе огъня на френска земя, ескортиран от 1000 лодки, повечето от които бяха с охранителна функция.

Над 6000 полицаи от региона бяха ангажирани с посрещането на кораба, а посрещач не бе само Макрон - около 150 000 души се стекоха към пристанището на Марсилия.

Мерките за сигурност в града са засилени от дни, както ще бъде и в Париж по време на Олимпиадата. Там бе обявено най-високо ниво на внимание като възможност за терористична заплаха.

Марсилия бе очевидният избор да приеме огъня първи на френска територия. Градът е най-стар в страната, а и е основан от гърци. Именно от Атина пристигна по море символът на спортния празник, който се очаква това лято.

"Това е нещо, което чакахме от дълго време. Това е реалният старт на олимпийския карнавал на Франция, който ще продължи до август. Днес е голям ден. За нас е огромна чест огънят да влезе в страната от тук", обяви кметът на града Беноа Паян.

Факелът тръгва на поход към Париж, като ще бъде носен от велики фигури във френския спорт, шоубизнес и политика. Сред тях са Жан-Пиер Папен, Дидие Дрогба и Базил Боли от футболните легенди.

В Париж огънят ще заеме мястото си недалеч от Лувъра, където ще чака старта на игрите на 26 юли. 

Снимка: Getty Images