Сериозен корупционен скандал се разрази около Международния олимпийски комитет.

Той е свързан с Олимпиадата в Токио, която трябваше да се проведе това лято, но бе отложена за 2021-а заради пандемията от коронавирус по света.

В основата на скандала е японският бизнесмен Харуюки Такахаши, който бе член на комитета по кандидатурата на Токио за домакин на игрите. Впоследствие той бе и член на организационния комитет на Олимпиадата.

Според агенция "Ройтерс", Такахаши е получил 8,2 милиона долара от организаторите, за да промотира кандидатурата на родината си.

Въпросното промотиране е било под формата на скъпи подаръци за членовете на МОК, които имат право на глас в изборите за град-домакин.

Бизнесменът Такахаши вече е признал пред разследващи във Франция за определени подаръци.

Един от изброените от него предмети е бил часовник за почти 50 000 долара, който той определил като "евтин". Практика с подаръци пък той нарече нещо обичайно.

"Не отиваш на такава среща с празни ръце", казал Такахаши, цитиран от "Ройтерс".

Подарък от Такахаши със сигурност е получил сенегалецът Ламин Диак, който е бивш шеф на Международната лекоатлетическа федерация.

Диак обаче бе отстранен от поста си заради получаване на подкуп за абсолютно същото нещо, но за игрите в Рио през 2016-а. Тогава той е взел 2 милиона долара за гласа си. Не само неговият, но и убеждаването на други африкански федерации да подкрепят бразилската кандидатура.

Освен това, Диак е обвинен и в прикриване на положителни допинг тестове, заради които вече пета година е под домашен арест. Замесени са обаче и доста други високопоставени служители на МОК, като тепърва предстои разследване, в основата на което ще са признанията на Такахаши.

Кандидатурата на Токио бе избрана през септември 2013-а, като финалната битка бе срещу Истанбул, а японската столица спечели с 60:36 гласа.