Родният сумист Калоян Махлянов, по известен като Котоошу, се срещна с министър председателя Бойко Борисов.

"Сумото е императорски спорт, най-популярният в Япония, а както неведнъж съм казвал Котоошу е посланик на страната ни и на Европейския съюз. Гордеем се, че има хора като него, които прославят държавата ни", каза премиерът Борисов.

Котоошу е първият българин, приет през за подготовка в професионална сумо школа в Токио. Дълго време той се е състезаваше в елитната дивизия на професионалното сумо "Макуучи", а през януари 2006 г. получава ранг "Озеки". Печели "Купата на императора" и става първият европеец, завоювал този трофей.

В момента най-известният български сумо боец се занимава с развитието на собствената си школа "Наруто бея" в Япония.

Котоошу разказа пред премиера Борисов, че се е посветил на треньорската дейност, допълниха от МС.

Калоян Махлянов се прибра у нас за първи път от 3 години, а причината са честванията на 60 години от предлагането и разпространението на българското кисело мляко в страната на изгряващото слънце.

В последните десетилетия то заема впечатляващия дял от 20 процента от пазара в Япония като неговата популярност превъзхожда редица световноизвестни марки.

В рамките на срещата премиерът Борисов и Котоошу са обсъдили още развитието на спорта сумо у нас, проекти, които биха го популяризирали и активности в тази посока, пише още в съобщението.