Британецът Крис Фрум ще спечели 101-вото издание на колоездачната обиколка на Италия, след като успя да запази розовата фланелка на лидер и след предпоследния 20-и етап на "Джирото" - 214 километра от Суса до Червиния.

В неделя предстои заключителният етап от 115 километра в и около Рим, но той не би трябвало да донесе големи промени в генералното класиране. Така 33-годишният състезател на "Скай" ще стане едва третият колоездач в историята след Еди Меркс и Бернар Ино, който ще държи титлите едновременно в трите най-големи велосипедни състезания в света - обиколките на Франция, Испания и Италия.

Фрум води в генералното класиране с 46 секунди пред холандеца Том Дюмулен и с 4:57 минути пред испанеца Мигел Анхел Лопес, които към момента оформят лидерската тройка.

В днешния 20-и етап Фрум завърши на седмо място с изоставане от 6:03 минути от победителя Микел Ниеве. Испанецът измина етапа, предложил три височини от първа категория, за 5 часа, 43 минути и 48 секунди.

Втори остана холанедът Роберт Гесинк, който финишира на 2:17 минути зад Ниеве, а тройката допълни австриецът Феликс Гросшартнер на 2:42 минути зад първия.

Италианците Джулио Чиконе и Джанлука Брамбиля останаха четвърти и пети, след което последва група от седем състезатели, сред тях и Фрум. Том Дюмулен дойде точно след нея, на 13-о място, но загуби още шест секунди спрямо лидера в генералното класиране.