Хиляди колумбийци пренебрегнаха забраните и ограниченията в страната заради пандемията, излизайки по улиците да празнуват.

И то не победа на националния отбор по футбол, например - а тази на спортния им герой Еган Бернал, който в неделя вечер спечели колоездачната обиколка на Италия - "Джиро 2021".

Особено зрелищни бяха гледките в родния му град Сипакуира, където хората слушаха в добрите стари традиции последния етап по радиото.

Бернал е новата голяма светлина в колумбийския спорт, след като спечели "Тур дьо Франс" през 2019 г.

А веднага след триумфа и награждаването в Милано като победител в "Джиро", той се закани да хвърли всичко в спечелването на "Вуелта" - Обиколката на Испания. И то още тази година. Това би го направило едва осми състезател в историята, който успява да събере титлите от трите надпревари в т.нар. "Гран Тур" - туровете на Франция, Италия и Испания. Еган би бил един от най-младите, който успява да го направи. Той е едва на 24 години.

"Не мога да опиша чувството след финала, когато разбрах, че печеля - каза Бернал. - Казвах си, че нямам право да направя дори една грешка. Иначе губя всичко."

Колумбиецът от тима на Ineos Grenadiers сложи край на проблемни близо 13 месеца за него, в които се бореше с травма в гърба.

Тя го принуди да се откаже от миналогодишния "Тур дьо Франс" в 15-ия етап, когато просто не можеше да продължи. Имаше опасения за състоянието му е преди "Джиро 2021", но той спечели два етапа на Обиколката и заслужи крайната победа.

С нея идва и наградният фонд от близо 250 000 евро, които му се полагат.

Втори е италианецът Дамиано Карузо (Bahrain Victorious) на 1 минута и 29 секунди.

Трети остана Саймън Йейтс (Великобритания/Team BikeExchange).

Снимка: AP/БТА