Сензационният шампион в колоездачната класика "Тур дьо Франс" за 2020-а Тадей Погачар не попадна дори в топ 3 в класацията за Спортист на годината в родината му Словения. 22-годишният колоездач изпревари по невероятен начин сънародника си и фаворит в "Тура" Примож Роглич етап преди края на надпреварата, за да я спечели напук на всякакви прогнози.

Но в гласуването в края на годината, Погачар е зад същия Роглич, който донякъде изненадващо е събрал най-много вотове. Той спечели колоездачната обиколка на Испания - "Вуелта", имаше силна година и се очакваше да получи много гласове.

Но все пак загуби състезание №1 от сънародника му...

В топ 3 са още Лука Дончич - баскетболната сензация в НБА с екипа на Далас, който направи невероятен втори сезон и счупи рекорди при дебюта си в плеойфите, както и вратарят на Атлетико Ян Облак.

Четвърти е Горан Драгич, също баскетболист, който играе в Маями. Чак пети е Погачар, което си е доста изненадваща новина.

Медиите в страната са леко учудени и от това, че Дончич не е първи. В Туитър минути след обявяването на подреждането на първите петима, баскетболистът съвсем искрено честити победата на колоездача:

"Рогла, честито! Напълно заслужено!", обърна се той към Примож Роглич.

Показателно за възпитание и манталитет.