Бившата световна шампионка в сноуборда Жули Помагалски е загинала, пометена от лавина в швейцарските Алпи.

40-годишната легенда в този спорт и Бруно Путели, който е гид и спасител в кантона Ури, са попаднали под лавината в района на Щайнталер и по-късно са намерени мъртви при операцията по издирването.

При надигането на снежната маса още двама сноубордисти са били на пистата, но по чудо са били подминати и са се спасили от лавината.

Открити са телата на двама - Помагалски и Путели.

Загиналата французойка е легендарна фигура в сноуборда, а фамилията е записана със златни букви изобщо в зимните спортове. Жули е правнучка на Жан Помагалски, който е изобретател на първия в историята ски лифт през 1934 г.

Тя е наследник на основателите на марката Пома (съкратено от Помагалски), която произвежда и продава хиляди артикули за зимен спорт и туризъм. Компанията има годишен оборот от над 350 милиона евро, а един от най-известните партньори на фирмата в Европа е Сергей Бубка, легендата в леката атлетика.

Жули Помагалски направи страхотна кариера в сноуборда, участва на две олимпиади (2002 и 2006), където стигна до шесто място.

Спечели злато и сребро в сноуборд кроса и паралелния гигантски слалом на Световни първенства, записа 9 победи в стартове за Световната купа, а през 2004-а грабна и Кристалния глобус в надпреварата.

Embed from Getty Images