Германската легенда в алпийските ски Рози Митермайер почина на 72-годишна възраст след тежко заболяване в Гармиш-Партенкирхен, съобщи ДПА.

От семейството на двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка съобщиха, че тя е "си е отишла спокойно в съня си, обградена от близките си".

Митермайер спечели злато в спускането и в слалома на Олимпиадата в Инсбрук 1976, както и сребро в гигантския слалом. През същата година тя триумфира и с големия Кристален глобус в Световната купа и е избрана за спортистка номер 1 на Западна Германия. В края на най-успешния сезон в кариерата си Мителмайер се оттегля от спорта на едва 25-годишна възраст.

През 2006 година популярната с прякора "Златната Рози" стана първата състезателка от зимен спорт, която влиза в Залата на славата на германския спорт.

Митермайер беше омъжена за Кристиан Нойройтер, също успешен алпиец с шест победи за Световната купа.

Техният син - Феликс Нойройтер, продължи по стъпките им и стана най-титулуваният германски скиор в алпийските дисциплини с 14 победи за Световната купа и шест медала от Световни първенства, включително и златен от отборната надпревара през 2005 година.