Уилсън Кипсанг, бивш световен рекордьор в маратона и олимпийски медалист, бе арестуван в скандален случай на нарушаване на карантината в родната му Кения.

20 души, сред които 38-годишната звезда в атлетиката, се затворили в заведение в град Итен, което е недалеч от олимпийския център за подготовка на спортистите в страната.

Кипсанг е в ареста, след като полиция и военна част са разбили бара и са прибрали всички.

Маратонецът, бронзов медалист от игрите Лондон 2012, е употребил сериозно количество алкохол, установила проверката. Той не е оказал съпротива.

Но всички задържани са нарушили мерките за борба с вируса в страната, които постановяват никой да не излиза след 19 часа и да няма събирания на повече от двама души по което и да е време от денонощието извън жилищата им.

Допълнително, случаят става още по-скандален от факта, че Кипсанг е полицейски служител, като какъвто работи във времето, в което не се състезава.

Той е легенда в своя спорт, притежател на няколко световни рекорда в последните две десетилетия, победител в класики като маратоните на Токио, Лондон (два пъти), Ню Йорк и Берлин.

В началото на 2019-а бе наказан от WADA за нарушаване на допинговите правила със стара дата и се очакваше решение на Спортния арбитражен съд по делото му, за да знае дали ще се състезава в Токио 2020. Олимпиадата в Япония така или иначе е отложена с година.