Легендарната гимнастика Оксана Чусовитина от Узбекистан заяви, че нейната осма олимпиада в Токио ще бъде последната, след което ще се оттегли от спорта на 46-годишна възраст.

"Чувствам се много добре да бъда тук. Това със сигурност ще бъде последната ми олимпиада. Никога не съм обявявала, че ще бъде последната, но този път наистина ще бъде последната ми олимпиада", каза Чусовитина след днешната тренировка.

Чусовитина има два медала от олимпийски игри. Тя спечели злато отборно при дебюта си през 1992 година в Барселона като част от отбора на Общността на независимите държави след разпадането на Съветския съюз. Тя се състезава за Германия от 2006 година насам, след като се премества в страната, тъй като синът й се лекува там от левкемия, и печели сребро на прескок през 2008 година в Пекин.

Тя също ще се състезава на прескок в Токио. Квалификациите са в неделя, а най-добрите осем се класират за финала.

Чусовитина се състезава за родината си Узбекистан от 2013 година и ще бъде знаменосец на тима на церемонията по откриването в петък.

Обмисляйки живота след гимнастиката, тя каза: "Искам да прекарам време със сина си, който се премести в Италия преди две години. Той постъпи в университета тази година и искам да съм около него."