Легендарният лекоатлет Карл Люис и най-големият български футболист Христо Стоичков ще открият официално "Градината на света" в град Пазарджик на 23 септември. За инициативата и нейните високи гости съобщиха от Асоциация "Докосни дъгата".

Откриването ще бъде факт точно година, след като носителят на "Златната топка" и кметът на Пазарджик Тодор Попов направиха първата копка на иновативния международен проект.

Той си е поставил за цел да представлява най-голямата балканска площ с растителни видове от България, Балканите, Европа и света.

В нея Стоичков ще има специален кът с български цветя, оформени като номер 8.

Люис, носител на 9 олимпийски и 8 световни титли, пристига в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията "Пробег на мира", Асоциация "Докосни дъгата" и Сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува".

Организаторите събират за събитието американската атлетическа легена - посланик на Пробега на мира за Америка и Стоичков - посланик на Пробега на мира за Европа, за да открият заедно красивото начинание.

На откриването на "Градината на света" на 23 септември ще присъстват още редица изявени български спортисти, посланици, консули, дипломати и граждани на Пазарджик.

Люис и Стоичков ще се включат и в други мероприятия по време на визитата си в града.

Припомняме, че в края на 2022 година проектът получи благословията на папа Франциск, след като кметът на Пазарджик Тодор Попов запозна Негово светейшество с инициативата и му подари златен житен клас, който е символът на "Градината на света".