Юсейн Болт е една от най-големите фигури в историята на леката атлетика, а стане ли дума за спринт, името му е синоним на дисциплината. Олимпиадата в Токио бе първата от доста време насам, в която ямайската светкавица не взе участие. 35-годишната суперзвезда има общо осем олимпийски медала, като неизменно печелеше спринта на 100 и 200 метра от Пекин 2008 до Рио 2016, а освен това във визитката му личат и две спечелени олимпийски титли с щафетата на 4 х 100 метра.

През лятото в Токио атмосферата бе съвсем различна поради отсъствието на феновете по трибуните, а Марсел Джейкъбс от Италия стана първият спринтьор, който става шампион в стоте метра на Олимпиада след ерата “Болт”.

Джейкъбс спечели златото с време от 9.80 секунди - нещо, което Болт смята, че самият той би могъл да постигне в настоящия момент.

“В края на кариерата ми треньорът ми каза нещо - че останалите не стават по-бързи, а просто аз ставам по-бавен. Никога не се бях замислял в тази перспектива. Но фактите са точно такива. Вдигнах летвата толкова високо, а например сегашното шампионско време от 9.80 секунди е нещо напълно постижимо за мен в момента”, коментира Болт и добави, че му е било наистина трудно да гледа спринта на олимпийските игри за първи път, откакто вече е извън играта. 

Той добавя, че когато е обмислял поне за малко евентуално завръщане за Токио 2020, ключов фактор е била мотивацията.

“Винаги съм бил максимално подготвен, защото това е най-високото ниво. Но вече съм направил и спечелил всичко в спорта, така че въпросът бе мотивацията. Или по-скоро липсата на такава”, споделя още великият спринтьор.

“Не мисля, че някой от това поколение спортисти може да счупи някой от рекордите ми. Ще трябва да минат още няколко години преди някой да го направи”, категоричен е Болт.

Ямаецът държи рекордите на 100 и 200 метра, съответно с 9.58 секунди и 19.19 секунди.