Легендарният руски гросмайстор Гари Каспаров, който е един от най-отявлените критици на Владимир Путин, се изказа остро по адрес на две от значимите организации в света на спорта - Международния олимпийски комитет и световната футболна федерация ФИФА.

Някогашният световен шампион в шаха редовно използва профила си в Twitter, за да коментира случващото се в Русия, а след началото на войната в Украйна е още по-активен. 

“Не съм фен на това, че г-н Томас Бах и други официални лица са в МОК и ФИФА, защото те директно или индиректно поддържат в ръзки с путиновците в този свят.  Съзнателно или не, те станаха инструменти в ръцете на диктатор”, коментира Каспаров, подчертавайки, че именно въпросните организации са помогнали на Путин да продължи пътя на агресията си, давайки му правото да организира Олимпиадата в Сочи през 2014 година, както и Световното първенство по футбол през 2018 година.

Отявленият опонент на руския държавен глава сподели още, че големите спортни събития помагат на авторитарните лидери да изчистват и подобряват имиджа си през света, давайки пример още с далечната 1936 година, когато Адолф Хитлер и Германия приемат лятната Олимпиада в Берлин.

“Путин има повече пари от всеки един диктатор преди него и се придържа към написаното в учебниците, но го оптимизира заради финансовата си мощ”, смята Каспаров.

58-годишният легендарен спортист имаше желание да се кандидатира за президент на Русия и да се изправи срещу Путин през 2008 година, но това така и не се случи заради най-различни проблеми. Покрай масовите протести, започнали през 2011 година, Каспаров напусна страната от страх за себе си и семейството си. През годините Гари затвърди репутацията си на критик и опонент на руския президент, като в изказванията си е споделял, че Путин е синоним на Хитлер.

Шахматистът неведнъж е бил арестуван по време на протести срещу властта в Кремъл. През 2015 година той издаде книга, озаглавена - “Зимата идва: Защо Владимир Путин и враговете на свободния свят трябва да бъдат спрени”. 

Каспаров обаче изрази мнение, че Путин е допуснал колосална грешка, подценявайки реакцията на Западния свят към войната в Украйна.

“Много е важно да не допуснем нещо такова да се случи отново. Защото Путин ни показа как се налага неговия дневен ред чрез използването на международния прояви и спортни организации. Не е нужно да има такива трагични събития като тези в Украйна, за да се събудим”, обобщи той.