С лични средства на двама души от ръковдството на федерацията по вдигане на тежести е било спасено участието на страната ни на предстоящото световно първенство в Узбекистан. Състезанието ще се проведе между 7 и 17 декември в столицата Ташкент, а за там днес отпътуваха европейските шампиони Ангел Русев и Надежда Мей-Нгуен, както и Валентин Генчев.

"До онзи ден участието ни на световното бе под въпрос. В последния момент се оказа, че в банковата сметка на Българската федерация няма наличност и нямаше как да се заплатят самолетни билети и настаняването на състезателите. Бяхме с вързани ръце и добре, че президентът на БВФТ Ариф Маджид реагира спешно и заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов заделиха от личните си средства, за да осигурят необходимите за участието ни финанси. Благодарение на тях страната ни избегна огромен провал и небивала конфузия," заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.

Процедурни хватки все още бавят вписването в съда на новоизбраната през месец май управа на българската федерация.

Иванов добави, че в момента бившият президент на централата Неделчо Колев затруднява дейонстта на щангите в България. Същевременно наставникът изказа благодарността си към всички състезатели, треньор и деятели, както и към Ариф Маджид, който бе избран за наследник на Колев като шеф на федерацията.

Пълен състав на България

Жени:

45 кг Надежда Мей-Нгуен Русе (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)

Мъже: 

55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)

67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, треньор Стоян Стоянов)

81 кг Карлос Насар (Червен бряг, тр. Илиян Илиев)

102 кг Васил Маринов (Клуб "100 войводи" - Сливен, тр. Станимир Колев)

109 кг Христо Христов (Клуб "Титан" - Варна, тр. Живко Николов)