Международният съюз по биатлон (IBU) и лидерът в класирането за Световната купа Йоханес Тингес Бьо взеха взаимно решение 43 точки от актива му да бъдат заличени.

Те бяха придобити след четвъртото място на норвежеца в преследването на 12,5 километра в кръга от Световната купа, който се проведе в Солджър Холоу, САЩ.

Бьо се съгласи да се откаже и от 7 хиляди евро, които спечели от наградния фонд, като сумата се разпредели между биатлонистите, които завършиха след него.

Решението бе взето, след като Бьо информира IBU, че на 16 февруари е изстрелял само четири от петте си патрона на последната стрелба на прав, което бе потвърдено от телевизионното излъчване.

Норвежката звезда завърши с неизстрелян патрон, което е абсолютно забранено, въпреки че реално не му дава предимство в състезанието.

Санкцията идва чак сега, защото съдиите на състезанието не са информирали официалните лица за грешката, като IBU ще затегне контрола, за да се избегнат такива неразбирателства в бъдеще.

"Случаят е затворен за мен. Свързах се с официалните лица и признах, че грешката е моя. Искам да изтъкна, че нямаше да получа наказание, ако не си бях признал. Желанието ми е съюзът да направи всичко възможно да се избегнат подобни грешки в бъдеще. Никога не е лесно да се откажеш от точки за Световната купа, но се надявам, че и другите състезатели ще намерят мотивация и сила да са честни в духа на феърплея. Нека всички да са отговорни за бъдещи грешки в случай, че IBU не реагира", заяви Йоханес Бьо.

25-годишният олимпийски шампион води убедително в класирането за Световната купа с актив от 936 точки. Втори е руснакът Александър Логинов с 645, а трети французинът Симон Дестьо с 636.

В дисциплината преследване преднината на Бьо пред втория Логинов е 22 точки.