Двама от основните конкуренти на трасето за ски бягане Йоханес Клаебо и Александър Болшунов се "спречкаха" словесно и дадоха повод за шеги сред колегите и в медиите.

Случи се преди стартовете от последните три етапа на Тур де Ски, които започват от утре в италианския курорт Вал ди Фиеме.

След първите четири старта Болшунов води на 16 секунди пред сънародника си Сергей Устюгов, а големият шампион Клаебо е трети (+26 сек). След тройния триумф на руснаците в Тоблах (Италия) на 31 декември на 15 км индивидуално, Болшунов поканил Клаебо на партито за Нова година в хотела на руския тим.

Норвежецът не само отказал, но реагирал остро...

На следващия ден, в 15-километровото преследване, руснаците станаха първи и втори (Болшунов-Устюгов), а олимпийският шампион от Норвегия бе десети.

"Клаебо не е малко дете, въпреки че изглежда визуално като такъв с тази физиономия - показа чувство за хумор Болшунов пред руските медии. - Той се канеше да ни бие в Тоблах, но след като не стана, отказа да дойде на нашия купон. Много съм разочарован, близо три часа го молих, почти се разплаках от отказа му..."

В отговор норвежецът не спести нищо: "Александър много обича да се шегува, когато успее да ме победи в някой старт. Като му върви в състезанията, той има чувство хумор, пуска шеги и е веселяк..."

В генералното класиране за Световната купа в ски бягането Клаебо е с голяма преднина - 656 точки срещу 552 на втория Болшунов.