"Тур дьо Франс" 2023 напълно затвърждава очакванията да бъде сред най-интересните в историята, а това се вижда след поредния екшън в едва петия етап.

Етап, който навлезе в Пиринеите и бе осеян с характерните тежки изкачвания в продължение на 163 километра между Пау и Ларун.

А това размести сериозно пластовете в битката за крайна победа и оформи първите големи разлики между победителите.

Джай Хиндли е първия голям герой днес. Австралиецът, който преди година спечели "Джиро д'Италия" и бе смятан за фаворитът в сянката на Вингегор и Погачар показа, че наистина възнамерява да се бори с двете големи имена.

Австралиецът участва в откъсването и при последното изкачване изръси всички колоездачи около себе си, откъсна се сам и с прекрасни финални 20 километра, успя да спечели етапа.

Освен етапна победа, Джай Хиндли вече е лидер в генералното класиране и ще бъде облечен в емблематичното жълто трико в утрешния шести етап, при това в дебютната си обиколка на Франция.

И докато австралиецът вече се бе откъснал и запътил към победата, на няколко километра зад него видяхме екшън между големите фаворити - колеоздачите, които спечелиха Тура в последните му три издания.

Това са Йонас Вингегор и Тадей Погачар, като 17 километра преди края, точно в най-тежката част на изкачването, датският шампион атакува, а атаката му остана без никакъв отговор от словенеца.

Вингегор грабна момента и само за километър натрупа 40 секунди аванс над съперника си, а в края на етапа тази разлика бе от над минута и половина.

Нокдаун за Тадей Погачар, който след само пет етапа на "Тур дьо Франс", вече изостава на минута и 40 от "жълтата фланелка" Джай Хиндли, както и на 53 секунди от Йонас Вингегор.