Трима български национали по плуване са дали положителни проби за допинг на 4 февруари, съобщи bTV.

Информацията потвърди президентът на федерацията Георги Аврамчев.

Провинилите се спортисти са взели забраненото вещество станозолол, съобщава шефът на антидопинговия центът д-р Виолета Заркова.

В момента тече процедура и тримата състезатели трябва да съобщят дали искат да бъдат отваряни техните Б-проби, като след това ще дадат обяснение пред дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет.

Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат лишени от състезателни права в следващите четири години. Такива са правилата на Световната антидопингова агенция WADA.

Те сами могат да пожелаят да присъстват на това, ако се стигне до отваряне на Б-пробите. 

Тестовете са взети в извънсъстезателна обстановка, като са обработени в лаборатория извън България. У нас такава все още няма, като имаме възможности само да извършваме тестове, но не и да ги обработваме.

Решение за евентуално наказание при доказване на вината на спортистите ще вземе федерацията. А евентуално, ако то не бъде одобрено от WADA, да бъде променено чрез обжалване от Световната централа пред Спортния арбитражен съд.

Имената на състезателите не се обявяват, като в националния отбор има над дузина актуални плувци.

Очевидно е, че става дума за самоинициативно взимане на субстанцията. Препаратът станозолол е истинска отживелица в спорта. Това е анаболен стероиди и се произвежда под формата на таблетки за орално приложение и инжекции.

Разработен е още в далечната 1962 г. и отдавна е лесно уловим от системите за антидопингов контрол. И ние имаме история с него и скандали през годините.

За последно наименованието на субстанцията станозолол бе замесено с български спортисти преди 6 години. Тогава 11 национали по вдигане на тежести бяха уличени в употребата му.

Обикновено той се използва в силови спортове, защото ефектът му е да повишава мускулната маса, стимулира производството на червени кръвни клетки и намалява количеството мазнини в тялото.

В културизма този стероид се използва най-вече в циклите за "чистене", а сред другите спортове - между състезанията, в периодите на тренировъчни лагери.

"Забиха ни нож в гърба,  някои хора просто не са знаели какво взимат и са действали сами", коментира Аврамчев пред btv.