Руската звезда на Вашингтон Кепитълс Александър Овечкин се прости с няколко спонсорски сделки заради войната, която родината му започна в Украйна. 36-годишната жива легенда вече не е рекламно лице на застрахователната компания MassMutual, която спря излъчването на клип с участието на Овечкин. 

От компанията отказаха да коментират защо се е стигнало до това действие, но е пределно ясно, че този ход е свързан с действията на руската армия, които продължават да бъдат описвани като “специална операция”

Канадската марка за хокейна екипировка CCM пък ще спре да използва образа на Овечкин и други руски играчи в глобалната си маркетинг стратегия.

“Макар г-н Овечкин да не е отговорен за действията на своята страна, взехме решение не използваме нито него, нито който и да е друг руски играч в световната си маркетингова стратегия”, гласи краткото изявление на ССМ.  

Националната хокейна лига пък прекрати всякакви отношения с руските си бизнес партньори още в началото на седмицата. 

Овечкин е известен като подръжник на руския президент Владимир Путин. Държавният глава също не крие това, че е фен на спортната звезда. Именно Алекс Велики, както е известен руснакът в Щатите, създаде движение, наречено “Отбор Путин” през 2017 година, когато Путин спечели президентските избори за четвърти път.