Магнус Карлсен победи Хикару Накамура с 2.5:1.5 във финала на турнира по блиц шахмат онлайн, който носи неговото име - "Магнус Карлсен".

Наградният фонд бе 250 000 долара, а шампионът получи 70 хиляди долара. Всички ще отидат за благотворителност, както се бе зарекъл норвежкият гений още преди надпреварата.

Карлсен спечели след невероятен финал срещу американеца Накамура, който е най-добрият играч в света по ускорен шах. Няма спор - Магнус е №1 изобщо, а вероятно скоро ще се говори за него и като един от най-силните в историята, някъде наравно с Каспаров, Фишер и т.н.

Предисторията на финала бе, че Карлсен и Накамура не се харесват особено. Хикару бе нарекъл преди месеци в интервю шампиона "Саурон от тъмната страна на Мордор", сравнявайки го с неособено приятния герой от "Властелина на пръстена". Това, както може да се предположи, не се прие особено радушно от странния тип, който от десет години насам е пълен хегемон в играта.

Но срещата им бе страхотна за гледане, интензивна, пълна с рискове и динамика. Така изглеждаше и целият турнир. Подобно ще е вероятно бъдещето на шахмата. Това със сигурност бе мачът с най-много адреналин за феновете от доста време насам.

Турнирът мина в различен формат, като всеки мач се състоеше от 4 партии в регламент "15+10", което ще рече - двамата имат по 15 секунди на старта, а после към времето им се добавят по 10 секунди. Мислене и игра под голямо напрежение, иначе казано.

И не е случайно, че стотици хиляди следиха само финала в реално време в платформата chess24, в която акционер е... пак самия Карлсен.

Целият турнир, продължил 2 седмици, е гледан от над 10 милиона фенове. И си струваше - имаше много екшън още в първата фаза, когато шампионът падна два пъти.

След това, на полуфинала срещу Дин Лирен от Китай, Карлсен псуваше по време на играта. Това се чу съвсем ясно и на живо от хиляди в стрийм предаването. Случи се, след като направи груба грешка и бе матиран в една от партиите.

Дори най-добрите бъркаха нерядко в надпреварата, защото форматът ги притискаше в търсене на динамика и шоу за феновете.

Както обикновено, норвежкият шампион бе откровен до болка след края, когато спечели титлата.

"На моменти бях ужасно слаб, на ниво начинаещ - каза Магнус след триумфа във видео, излъчено в сайта. - Размина ми се неведнъж."

В другия полуфинал Накамура бе победил Фабиано Каруана, претендентът, който измъчи Карлсен на последния епичен мач за световната титла.