Според френския президент Еманюел Макрон Русия провежда кампания за дезинформация, за да попречи на пълноценното провеждане на Олимпийските игри в Париж.

При откриването на нов олимпийски плувен център за големия форум, репортерите го попитаха дали вижда в Русия целенасочена атака, а отговорът бе "без съмнение, включително и в информационния поток".

"Всеки ден Русия разпространява истории, че не можем да свършим нещо или че Игрите са под риск", добави Макрон.

Френското правителство отбелязва, че Русия напоследък е засилила пропагандните атаки срещу Франция, използвайки фалшиви акаунти в социалните медии, за да разпространява слухове и дезинформация.

Твърдението идва след намерението на Макрон да бъде по твърд по въпроса за войната в Украйна, като той дори не изключва да изпрати френски войници в Киев.

Французите са призовани да внимават за руска намеса в Игрите, а президентът отбеляза, че има алтернативни планове за церемонията по откриването през юли, ако заплахите за терористична атака нараснат.

Настоящите планове са церемонията да се проведе на лодки в река Сена, като над 300 хиляди души ще гледат от кейовете. Според експертите подобна обстановка предразполага за успешна терористична атака.

"Готови сме за всичко. Подготвяме няколко алтернативи. Ако заплахата се увеличи и преценим, че обстоятелствата го налагат, имаме резервни планове", каза френският президент.