Германия чака 26 години за злато в скока на дължина от Световно първенство, след ерата на голямата Хайке Дрехслер. И вече го има - атлетката с шоколаден цвят на кожата и танзанийски корени Малаика Михамбо, е шампионка в дисциплината от Доха.

Тя спечели в последната вечер от първенството по лека атлетика в Катар, като скочи 7.30 м.

Това донесе титлата с цели 38 сантиметра пред втората Марина Бех-Романчук от Украйна, което е най-голямата разлика между златна и сребърна медалистка на Световно първенство. Третото място е Есе Бруме (Нигерия).

Михамбо не е ново име в сектора за скок дължина - миналата година тя стана европейска шампионка в Берлин.

Тя е на 25 години и е родена в Хайделберг, Германия. Нейният баща е танзаниец от Занзибар.

В момента изучава политология в Манхайм и често не спестява мнението си по ежедневни въпроси от политика, социални дейности или геополитика. Има репутация на един от най-интелигентните атлети в страната.

Спечели две европейски титли за девойки, стана четвърта на Олимпиадата в Рио 2016, а след това прибави европейска и световна титла за жени през миналата и тази година.

Победният резултат от 7.30 м в Доха е персоналното най-добро постижение на германката, но е далеч от най-силните скокове на Дрехслер - гордостта на страната в дисциплината.

Официалният рекор на Хайке е 7.48 м, но е скачала и 7.62 (заради вятъра не е признат от IAAF). Тя спечели световна титла в Щутгарт през 1993 г., а след това Германия чакаше своята следваща шампионка до появата на Михамбо.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos