Маратонът на Световното първенство в Будапеща бе изключително тежък, а това се доказа от 12-те отказали се състезателки по трасето, сред тях бивши шампиони, както и от резултатите, които бяха далеч от най-добрите времена в дисциплината.

Шампионката Амане Бесимо Шанкуле бе на 10 минути от най-доброто си време, дадено само преди година, а ужасяващата жега съвсем изцеди силите на бегачките.

Неприятна сутрин имаше и нашата Милица Мирчева, която не успя да повтори 15-ото място от миналото Световно, а завърши на 36-а позиция, като времената от последните няколко километри загатваха за проблем.

Националната ни рекордьорка се движеше в топ 30, но изведнъж започна да губи доста време, а в крайна сметка тя финишира във видимо тежко състояние и бе откарана с количка.

По-късно пред българските журналисти в Будапеща, Мирчева разказа, че е вдигнала 40 градуса температура от горещината по време на бягането.

Тя е била вкарана във вана с лед, за да може да свали телесната си температура след тежкото 42-километрово бягане в жегата.

Милица Мирчева не бе единственият състезател в подобно състезание. Дори и завършилата на пето място Ялемзерф Йехуала от Етиопия едва се задържа на краката си и трябваше да бъде отведена.

Почти всяка от състезателките след 10-о място бе видимо в много тежко състояние след финала, а в това число и нашата рекордьорка Милица Мирчева.

"Беше много интересно състезание. Подготовката ми мина наистина чудесно и мога да кажа, че със сигурност съм била най-подготвена от всички пъти, но за съжаление в последните 10 километра не се чувствах много добре здравословно.

След финала всъщност разбрах, че съм вдигнала много висока температура и се наложи да ме охлаждат в лед. Температурата ми беше над 40 градуса - предполагам, че последните 10 километра съм прегряла и това ми попречи да поддържам темпото.

От гледна точка на аеробика се чувствах наистина чудесно и мога да кажа, че започнах да догонвам доста от атлетките, но за съжаление последните няколко километра започнах да се чувствам не толкова добре. Мислех, че ще повърна. Бяха тежки последни няколко километра. Никога не съм бягала в толкова горещо време", каза Мирчева.

Снимка: Getty images