Легендарният хокеист Марк Павелич е посегнал на живота си, заключи разследването на смъртта му, настъпила на 3 март.

Според медицинския доклад, 63-годишният мъж е починал от задушаване, след като сам е спрял притока на кислород към себе си в помещението, в което се е намирал.

Той е един от героите на Чудото на леда - придобилата почти митичен статут победа на САЩ над СССР на олимпийския хокеен турнир през 1980 г. с 4:3.

Павелич се лекуваше в психиатрична клиника заради няколко инцидента, в които бе главно действащо лице - нанесен побой над негов съсед, както и насилие над бившата му съпруга.

Вместо да бъде осъден и пратен зад решетките, бе заключено, че бившият хокеист страда от психическо разстройство, паник атаки и параноя.

Като цяло съдбата му не бе никак лека след спортната кариера. През 2014-а той продаде златния си медал от олимпиадата за повече от четвърт милион долара, но се оказа, че с тях е покрил задължения. Две години по-рано пък загина съпругата му Кара при нелеп инцидент.

Марк Павелич асистира за победния гол в онзи незабравим мач в Лейк Плесид през 1980 г.

Тогава САЩ печели златните медали, след като постига шокираща победа с 4:3 над непобедимия отбор на СССР. Успехът е наречен Чудото на леда, след като американците са почти изцяло с отбор от колежани, въпреки че немалка част от тях вече са готвени или дори избрани за НХЛ, където после правят дълги кариери.

Именно Павелич е един от тях - той играе над 350 мача в лигата.

"Сборная" тогава е практически непобедима в пълния си състав, печелейки предходните 4 олимпийски титли поред.