Карстен Вархолм го направи - счупи световния рекорд на 400 м с препятствия в леката атлетика, и то пред своята публика в Норвегия, на състезание от Диамантената лига.

Хегемонът в дисциплината за последните 4 години заплашваше да подобри постижението на Кевин Йънг в няколко състезания, но най-после това е факт.

Вархолм избяга 400-те метра за 46.70 сек, с което би 29-годишния рекорд на американеца (46.78). Постижението на Йънг бе най-дълго задържалото се неподобрено такова в мъжката лека атлетика от дисциплините в коридорите за бяганията. Норвежецът Вархолм обаче сякаш бе неизбежно да го бие, след като от 2017-а насам постоянно е на ръба да го направи.

Машината от Улстайнвик - родното му 5-хилядно рибарско градче в Норвегия, е световен шампион за 2017-а и 2019-а в дисциплината, както и европейски за 2018-а. Той доминира напълно след Олимпиадата в Рио де Жанейро и е фаворит да спечели злато в Токио след месец.

"Знаех, че мога да бия рекорда - каза триумфиращият Карстен пред феновете в Осло. - Усещам се в отлично състояние и форма, но това никога не е гаранция, когато излезеш на пистата. Просто нещата се случиха в перфектен момент. Този рекорд, човече... Той е там горе, най-високо, толкова много години! Сега се замислям, че е по-възрастен от мен!"

Така е - Вархолм е на 25 години и не е бил роден, когато Йънг поставя рекорда по време на Олимпиадата в Барселона през 1992-ра.

Втори остана Алисон дос Сантос (47.38 сек), а трети е Ясмани Копело (48.86).

На състезанието не участва Раи Бенджамин, американският конкурент №1 на норвежеца. Той взе сребро в Доха преди 2 години на световното и се счита за единствения чомек, който може да бие Вархолм в Токио.

Снимка: AP/БТА