Предишното ръководство на Българска федерация по шахмат ще трябва да плати общо 730 281, 60 лв. Организацията е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв. в периода 2011-2014 г., реши Софийски градски съд по дело, заведено от Министерството на младежта и спорта. Тогава президент на централата бе Силвио Данаилов.

С решението от 04.01.2019 г. СГС като първа инстанция по делото осъди Българската федерация по шахмат да възстанови на Министерството сумата от 395 468 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г. В добавка, трябва да бъдат върнати 289 072 лв., отпуснати за Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена и Златни пясъци през 2014 г.

Още през миналата година проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция и Инспектората на ММС констатираха незаконосъобразно разходвани средства от в размер над 2 млн. лв. в периода 2011-2014 г., в следствие на което бе отказано подновяването на лиценза ѝ.

Българската федерация по шахмат е осъдена да заплати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв. Министерството е обезпечило своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията в София. Така общата сума за връщане към държавата и покриване разноските по делото, стига 730 281, 60 лв.

Председателят на състава на съда безспорно е констатирал, че са налице доказани "счетоводни нередности" при ответника, представяне на копия от фактури и платежни документи "в полза не на легитимната международна спортна федерация - сдружението по швейцарското право ЕШС /"Европейски шахматен съюз"/, а на негов фалшив клонинг с подобна фирма - дружество с ограничена отговорност ЕШС, което е регистрирано в офшорната зона на Щата Делауеър, САЩ".

"Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд", мотивира своя акт съдебния състав при СГС. Той не взима под внимание показанията на Силвио Данаилов, защото го счита за "заинтересовано лице, тъй като процесните финансови злоупотреби са станали в момент, в който той е бил президент, както на ответника, така и на ЕШС, както и за действията на същия има данни, че са предмет на висящи наказателни разследвания".

С оглед събраните по делото доказателства и мотиви на съдебния състав на СГС предстои предявяване на претенции за възстановяване на пълната дължима сума от посочената федерация.

В момента лиценз за осъществяване на спортна дейност притежава друга организация - Българска федерация по шахмат 1928.