Един от четирите златни медала на Джеси Оуенс, спечелени на емблематичната за спортната история Олимпиада през 1936-а, отива на търг и се очаква да счупи рекорда като цена.

Компанията Goldin Auctions обяви, че един от предметите, които предлага на своя търг за Деня на благодарността в САЩ (който е в четвъртък, 28 ноември), е златото на Оуенс. Началната сума, от която ще тръгне наддаването за него, е 250 000 долара.

Аукционът ще продължи 10 дни и ще завърши на 7 декември.

През 1936-а в Берлин, тъмнокожият атлет печели на 100 и 200 м, в щафетата 4х100 м, както и на дълъг скок. Олимпиадата остава в историята с неговите постижения, както и с отказа му да вдигне ръка за нацистки поздрав от стълбичката на награждаването.

Самият Адолф Хитлер и приближените му от върхушката, са разгневени от жеста. Още повече, че победата на тъмнокож атлет не е съвсем в унисон с тяхната мечта това да са игрите, в които доминира бялата раса.

Съдбата на Оуенс е странна и след Олимпиадата, като в САЩ определено има усещане за вина от отношението към него.

Той е единственият спортист от делегацията на американския отбор в Берлин, който не получава покана и не участва в специалния прием в Белия дом при президента Рузвелт, организиран за тима. Отказва се от спорта скоро след това, а през 1980 г. си отиде от рак на белите дробове. През 1999-а британската медия BBC го обяви за Спортна личност на XX в.

Два от медалите на легендарния атлет са изгубени, семейството му не знае къде са.

Трети бе продаден през 2013-а на търг за 1 466 574 долара в Ню Йорк, което е рекорд за какъвто и да е предмет или приз от Олимпийска колекция. Очаква се обаче второто злато тази седмица да бие това постижение с още по-висока цена.