Украинската фехтовачка Олга Кхарлан изрази мнение, че правилата в спорта трябва да бъдат променени, след като бе дисквалифицрана заради отказа си да стисне ръката на руската си съперничка Ана Смирнова на световното първенство в Милано.

Кхарлан, която е четирикратна участничка на Олимпиада и също така бивша световна i олимпийска шампионка, спечели индивидуалния двубой срещу Смирнова, но след това не я поздрави с ръка, а единствено бе готов да докосне острието на сабята си с това на

нейната. След слчуилото се украинката остана на пистата около 30 минути, говорейки с редица официални лица, но така и не успя да стигне до консенсус.

По правилата на спорта да стиснеш ръката на противника си е задължително, а ако не го направиш, получаваш "черен картон".

"Не исках да поздравя въпросната съперничка и не го направих, защото това бе от сърце. А когато чух, че искат да ме дисквалифицират, започнах да крещя от болка. Наясно съм, че както всичко друго в един адекватен свят, правилата трябва да се променят, защото това се случва в нашия свят", заяви Кхарлан.

Тя получи медийна подкрепа от тенисистката Елина Свитолина, както и от футболните клубове Динамо (Киев) и Шахтьор (Донецк).

Свитолина, както и друга украинска тенисистка в лицето на Марта Костюк, бяха в подобна ситуация, отказвайки да поздравят съперници от Русия и Беларус след началото на войната между руснаците и тяхната страна, която обаче продължава да бъде наричана "специална военнна операция" на руска земя.