Миглена Селишка е Европейска шампионка по борба навръх 24-ия си рожден ден.

Тя донесе втора титла на родината ни от първенството на Стария континент в Рим, след тази на Едмонд Назарян при мъжете. Това е и нейна първата титла при жените, след като има европейско злато при девойките.

Селишка триумфира в най-леката категория до 50 килограма след победа с 5:3 над украинката Оксана Ливач. През миналата година именно Ливач надви Селишка в европейския финал, но сега дойде моментът за сладък реванш.

След първата част украинката имаше преднина от 1:0, но тя дойде заради пасивна игра на българката. Двете не предприемаха рискове, а предимно се изчакваха.

Втората част обаче бе далеч по-интересна, като Селишка успя доста умно да контрира агресията на своята съперничка и да поведе с 4:1. Секунда невнимание позволиха на Ливач да намали до 4:3, но в крайна сметка Селишка триумфира.

Тя направи традиционната обиколка на тепиха с трибагреника, а в очите й, както и в тези на треньора Петър Касабов имаше сълзи.

"Направих си най-големия подарък. Както на мен, така и на треньорите. Заради това, че преди година ме надви на финала, исках още повече победата, да си върна загубеното.

Това е чудесно, много се радвам, много го исках", сподели развълнувата Селишка минути, след като в Рим прозвуча "Мила Родино".

Снимка: БФ Борба, Костадин Андонов

За съжаление Биляна Дудова загуби финалната си схватка срещу Анастасия Ничита от Молдова с 4:5.

Само 4 секунди преди края българката водеше с 4:2 и предусещаше европейската титла, но допусна грешка и молдовката успя да регистрира 2 точки.

По този начин тя си осигури успеха, а неоснователното възражение на нашия щаб означаваха още една точка за Ничита, но тя беше без особено значение.

Дудова владееше инициативата на тепиха през почти цялото време, но за съжаление по изключително наивен начин пропусна да спечели четвърта поредна европейска титла.

Снимка: БФ Борба, Костадин Андонов