Световната федерация по лека атлетика обяви какво ще се случи с част от парите от финансовите санкции на Русия заради системното допингиране на руски атлети. Общо $2 милиона от глобите ще бъдат инвестирани в наградните фондове на световните първенства през 2022 и 2023 година.

Наградният фонд на първенството на планетата, което се провежда в момента в Юджийн, Орегон, се равнява на близо $8.5 милиона. Догодина шампионатът ще бъде в Будапеща, като в унгарската столица атлетите отново ще се състезават за награден фонд, частично финансиран от руските глоби.

Първенството в унгарската столица трябва да се състои през август 2023 година на чисто нов стадион, предвиден само за лека атлетика, който все още е в строеж.

Руската федерация по лека атлетика не е член на световната такава от 2015 година заради множеството допинг нарушения и централизираната допинг програма, финансирана от държавата.

Лекоатлети от Русия досега се състезаваха под неутрален флаг, но не бяха допуснати на световното в Орегон заради войната с Украйна, която руснаците започнаха през февруари тази година.