Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и кметът на Пазарджик Тодор Попов взеха участие в конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа, на който България е домакин в Пазарджик.

"За мен е изключителна радост да бъда сред вас за конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа. Добре дошли в България. Спортната журналистика е неизменна част от спорта. Вие, журналистите, сте хората, които пренасяте добрите и лошите новини до обществото. Убеден съм, че, както всеки спортист иска да бъде най-добър в своята дисциплина, така и всеки един от вас иска да бъде най-добър в своята работа", заяви министър Димитър Илиев в официалното си приветствие към участниците.

В събитието, чиито домакин е Българската асоциация на спортните журналисти, участват над 80 спортни журналисти от България, Унгария, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Кипър в присъствието на президента на Европейската асоциация на спортните журналисти (AIPS Europe) Чарлз Камензули (Малта).

"Щастлив съм, че конгресът на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа се провежда в България, в град Пазарджик. Но повече се радвам, че за първи път в 45-годишната история на Европейската асоциация на спортните журналисти в ръководството й има представител на България", заяви още Димитър Илиев.

"Поздравявам господин Тодор Попов за усилията, които полагат - и общината, и хората в Пазарджик. Защото знаем, че спортът изисква постоянство. Разбира се, постоянството далеч не е единственото качество, което трябва да притежаваш. Едно от най-ключовите неща е да имате самоувереност. Без самите ние да вярваме в уменията си, няма как да постигнем целите си. Но най-важното, което постигаме, е, че спортът ни учи на честна игра. Качествата, които придобива всеки човек, който се докосне до спорта, му помагат да стане и добър човек. Пожелавам ви от сърце да бъдете здрави, за да може да продължавате да правите онова, което умеете най-добре. Разбира се, със същия ентусиазъм и хъс, с които сте го правили до момента. Да имате поводи за много хубави новини и репортажи", завърши изказването си пред спортните журналисти министърът на младежта и спорта.

Той получи благодарствен плакет от кмета на Пазарджик Тодор Попов и от президента на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, който е член на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация на спортните журналисти за участието в събитието в Пазарджик и за показаното уважение към европейските спортни журналисти. Президентът на AIPS Europe Чарлз Камензули връчи на министъра и кмета плакети за признателност.

По време на конгреса приветствие към спортните журналисти отправи и Тодор Попов. "В последните 15 години използваме спорта като важен социален инструмент, за да възпитаваме манталитет, самочувствие и гордост за нашата общност. Благодаря на организаторите, че избраха Пазарджик за домакин на конгреса на спортните журналисти от Югоизточна Европа", започна той. Кметът изтъкна сериозните инвестиции, които общината прави в сферата на спорта. С 53 клуба в 33 вида спорт и с годишна общинска субсидия от около 10 млн. лв.

"Градът разполага с 6 спортни зали и 4 плувни басейна, 5 игрища, на които може да се играе професионален футбол, над 25 спортни площадки и фитнеси, които се използват от всички граждани безплатно. Клубовете заплащат за ползването на базите символични цени от 20-30 лева месечно. Посещението на всички спортни събития, с изключение на футбола, е безплатно", разказа пред европейските журналисти Тодор Попов. А тези факти направиха впечатление на участниците в конгреса, които заявиха, че Пазарджик е красив малък град, в който обаче бие голямо спортно сърце.

"Това не станало изведнъж, отне ни много години, но ние надграждахме и вече можем да се похвалим. И резултатите не закъсняват. Пазарджик годишно печели между 1500 и 1800 медала от национални, европейски, балкански и световни първенства. Тази политика е правилна и смятаме да я продължим, защото за това време видяхме как се променя манталитетът на нашите деца. Те добиват самочувствие спортен хъс и важни качества з аживота. А спортът е и здраве", добави още кметът на Пазарджик.

"Пожелавам на и на всички вас да бъдете здрави и да имате много поводи за добри спортни новини, защото спортът е онзи феномен, който свързва държави, хора, общности и организации", завърши обръщението си към европейските спортни журналисти Тодор Попов.

За развитието на спорта в града говориха също олимпийската медалистка от Рио 2016 с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова, която е председател на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", и президентът на волейболен клуб "Хебър" Александър Иванов. Те обърнаха специално внемание на социалните аспекти в спортните дейности. В момента 750 деца тренират активно в школите към представителните отбори по футбол, волейбол и баскетбол. Друг факт, който направи впечатление на журналистите, са въведените в Пазарджик данъчни облекчения за родители на спортуващите деца. Отделно постигналите резултати младиже се поощряват по програмата "Граждански импулс".

В присъствието на журналистите от Югоизточна Европа в Регионален исторически музей - Пазарджик бе открита експозиция "Личности и събития в българския спорт".

Министърът на спорта Димитър Илиев, дошъл в Пазарджик за конгреса на спортните журналисти, изненада домакините - подари много скъп за него артикул от успешната му кариера на автомобилен състезател за спортната експозиция, имаща за цел да вдъхновява бъдещи шампиони в спорта и живота. "Подарявам за експозицията моя каска от най-силните ми години. С нея съм печелил много състезания, включително и рали "Хеброс" в района на Пазарджик. Това е много скъп за мен артикул, който с радост дарявам за идеята", заяви министър Илиев.

Спортната експозиция е реализирана по инициатива на Асоциация "Докосни дъгата", сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" и Регионален исторически музей - Пазарджик. А откриването й съвпадна с провеждането на годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа. Изложбата бе открита от кмета Тодор Попов, президента на Европейската асоциация на спортните журналисти Чарлз Камензули, президента на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова, олимпийският медалист по джудо Георги Георгиев, европейският шампион по бокс Ергюнал Сабри, волейболната легенда Тодор Алексиев, президента на ВК "Хебър" Александър Иванов и директора на музея Борис Хаджийски.

По време на конгреса в Пазарджик се проведе и 9-ото първенство на Югоизточна Европа по футбол за спортни журналисти. Шампионската купа "Николай Колев-Мичмана" бе спечелена от Молдова. Специален поздрав бе отправен към всички спортни журналисти по света със снимка на участниците в събитието на българска земя на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик. С кадъра, обединяващ представители на всички делегации, от България бе изпратен поздрав по повод 2 юли - Международния ден на спортните журналисти. Именно на тази дата преди 99 години е учредена Международната асоциация на спортните журналисти.

Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на SEESJA за 2023 г. и футболния шампионат в партньорство с Община Пазарджик, асоциация "Докосни дъгата", сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", сдружение "Младежки гвардейски отряди" и със съдействието на Българския спортен тотализатор.