Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разпореди да се направи цялостна проверка на Българската федерация по бадминтон - на документите за организационното състояние, както и на документите за разходване на финансовите средства, предоставени за 2018-a и за 2019 г.

Проверката е назначена във връзка с подаден сигнал и след личен разговор на министър Кралев със състезателките по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви.

Сестри Стоеви обявиха по-рано днес, че отказват да играят за България. Причината за решението им са злоупотребите във федерацията.

Те заявиха, че до тях не са достигали средства, предназначени от Министерството на спорта за подготовката им.

В официалното съобщение на Министерстовот се казва:

"Министерство на младежта и спорта (ММС) подкрепя финансово, чрез БФБ, Габриела и Стефани Стоеви години наред, като са предоставени средства за подготовката им и за изграждането им като състезателки от най-висок ранг. През 2019 г. за състезателките са предоставени средства за годината за подготовка и възстановяване - по 12 000 лева, за месечни средства по 900 лева (общо за година по 10 800 лева), за материално-техническо обезпечаване - по 9000 лева и средства за участие в състезанията, включени в международния спортен календар (седем турнира, които се явяват олимпийска квалификация). През 2018 година за подготовка и възстановяване на Стоеви са отпуснати по 10 000 лева, за месечни средства по 900 лева (общо за година по 9 600 лева). Също така са предоставени средства за материално-техническо обезпечаване и средства за участие в състезанията, включени в международния спортен календар.

Министър Кралев проведе среща с Габриела и Стефани Стоеви миналата седмица. След като разговаря и с ръководството на БФБ, Кралев призова сестри Стоеви да продължат тренировъчната си програма с цел завоюване на квоти за участие в Летните олимпийски игри 2020 година, като ги увери, че подготовката им ще бъде обезпечена изцяло. Стоеви благодариха за подкрепата от страна на Министерството, но заявиха, че са решени да се оттеглят от състезателната си дейност заради разочарованието си от БФБ.

ММС ще окаже пълно съдействие на компетентните органи за разследване на дейността на БФБ".