Олимпийската вицешампионка на скок височина от Рио 2016 Мирела Демирева се класира на осмо място на Световното първенство по лека атлетика в зала в сръбската столица Белград.

32-годишната българка записа резултат от 1.88 метра.

Първо Демирева постигна 1.84, след това преодоля и четири сантиметра повече, но на 1.92 метра направи три неуспешни опита и приключи състезанието.

Българката има личен рекорд през тази година - 1.93, а най-добрият й резултат в кариерата е 2.00 метра.

"Не съм доволна от представянето си в това състезание, защото потенциалът ми е много по-голям. Имам техниката и силата, но трябва да направя скока както трябва. Трябва да оптимизирам разбега си. Планът ми през цялата година е да скачам навсякъде и ще го следвам. Основните ми цели са през лятото, когато има световно и европейско първенство. Сега ще почина една седмица в България и след това започвам подготовка за лятото", заяви пред българските медии състезателката.

Световна шампионка стана бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 Ярослава Магучих (Украйна) с 2.02 метра, най-добро постижение в света за годината.

Резултатът й е континентален рекорд на закрито.

Втора се нареди Елеонор Патерсън (Австралия) с 2.00 метра, също с континентален рекорд в зала, а бронзовото отличие спечели Надежда Дубовицкая от Казахстан с 1.98 метра.

Защитаващата титлата си от Бирмингам 2018 Мария Ласицкене (Русия) не участва заради наказанието на спортистите от нейната страна от Световната атлетика заради войната в Украйна.