Мирела Демирева с лекота скочи във финала на Европейското първество по лека атлетика в Берлин и тръгва към него в петък с надежда поне за медал.

Квалификацията в скока на височина се разви по възможно най-добрия начин за защитаващата сребърния си медал от Амстердам 2016 българка. Демирева направи само два опита в състезанието, след като преодоля 186 см и 190 см. Тя пропусна началните височини от 176 см и 181 см.

На атлетките не се наложи да скачат на квалификационната норма от 192 см. Общо 11 атлетки се справиха със 190 см, а тези, които нямаха фаулове до тази кота имаха късмет да продължат към надпреварата в петък - така общо 14 ще са финалистките.

"Лесно изглежда, но не беше така - каза Мирела пред пратеника на BGathletic.com. - Скоковете не бяха кой знае колко хубави. Но това няма значение, защото задачата беше да се класирам за финала. Така че, забравям за състезанието днес. Щастлива съм, че успях да запазя сили за петък.

Смятам, че ще се адаптирам спрямо условията. Зависи какво е времето. Меря си разбега, засилвам се и скачам. Не мога да си позволя нещо да ми пречи, защото аз искам да съм тук, искам да скачам на финала, много искам да скачам за медала. Каквито и да са условията, няма значението.

Нямам стратегия за финала. От уважение към себе си, към близките ми, към екипа ми, аз ще скачам за първо място. Познавам се, знам си потенциала, знам, че мога да стана първа и ще дам всичко от себе си.".