Русия направи опит да сравни наказанието, наложено от Международния олимпийски комитет на страната с положението на израелските спортисти след началото на конлфикта между Израл и групировката "Хамас". От МОК бяха категорични, че подобни действия са неуместни и вече критикуваха руската позиция, изнесена посредсвом външния министър Сергей Лавров.

Руските спортисти към момента имат забрана да участват на Олимпиадата в Париж, като тепърва ще става ясно дали все пак няма да получат този шанс, но разбира се - с неутрален статут.

Лавров нарече решението на МОК срамно и с намесена политическа пристрастност, добавяйки, че МОК "просто се преклонява пред западните сили" и дискриминира руските спортисти.

"Ситуацията с Русия е единствена по рода си и не може да се сравнява с никоя друга война или конфликт в света, тъй като предприетите мерки и препоръките, направени от МОК, са следствие от нахлуването в Украйна от руската армия по време на зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин 2022", каза говорител на МОК.

А после добави, че приемането в руския олимпийски комитет олимпийските съвети на анексираните украински територии Донецк, Луганск Херсон и Запорожие е нарушение на Олимпийската харта.